گزارش| عربستان با طرح ادعای حمله موشکی جدید انصارالله به دنبال چیست؟

عربستان سعودی با ادعای حمله موشکی ارتش و کمیته‌های مردمی یمن به ریاض می‌خواهد بر روند بازنگری در تحریم‌های یمن تاثیرگذاری کند و اجازه ندهد، جنبش انصارالله از فهرست گروه‌های تروریستی آمریکا خارج شود.
- اخبار بین الملل -

به گزارش سایت خبری تحلیلی ذاکرنیوز به نقل از گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، چند روز قبل عربستان مدعی شد،  ارتش یمن به ریاض حمله موشکی کرده و نیروهای مسلح سعودی موفق شده‌اند،  یک فروند موشک یمنی را بر فراز پایتخت عربستان منهدم کنند. این ادعای عربستان حتی با حمایت برخی از کشورهای غربی هم مواجه شد.

سه کشور غربی فرانسه، آلمان و انگلیس که در قبال جنایت در جنگ یمن پس از شش سال تجاوز به این کشور سکوت پیشه کردند آنچه «تلاش برای حمله به ریاض در 23 ماه جاری» خوانده شده، محکوم کردند.

سخنگوی نیروهای مسلح یمن با رد این ادعای عربستان گفت: نیروهای مسلح یمن طی 24 ساعت گذشته هیچ عملیاتی علیه کشورهای متجاوز انجام نداده‌ است .

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در صفحه اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

« یحیی سریع » تصریح کرد: اگر ارتش عملیاتی را انجام دهد با عزت و کمال افتخار آن را اعلام  می‌کند. سخنگوی نیروهای مسلح یمن تاکید کرد: تا زمانی که تجاوزگری و محاصره تداوم داشته باشد، پاسخ به تجاوزات دشمن حق طیبعی و قانونی ماست.

سخنان یحیی سریع به خوبی نشان می‌دهد، ادعای مقامات ریاض درباره حمله موشکی یمنی‌ها به عربستان مورد تائید آنان نیست  و اگر یمنی‌ها این حمله  را انجام داده بودند با شجاعت آن  را اعلام می کردند. تکذیب ادعای عربستان از سوی ارتش یمن در حالی صورت گرفته‌ است که سعودی‌ها دارای سامانه‌ها پیشرفته راداری و دفاع هوایی هستند  و هرگونه حمله هوایی و موشکی به کشورشان را به راحتی می‌توانند رصد و با ارائه اسناد و مدارک عامل آن را تعیین کنند.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

اکنون این پرسش مطرح می‌شود،  چرا ریاض  در شرایط کنونی انگشت اتهام خود را به طرف ارتش و کمیته‌های مردمی یمن نشانه گرفت؟ ممکن است در پاسخ این نکته به ذهن به نظر برسد که یمنی‌ها سابقه حملات موشکی و پهپادی به عمق خاک عربستان را درپرونده  خود دارند لذا پذیرفتن اینکه حمله مزبور توسط آنان صورت گرفته باشد برای افکار عمومی بسیار آسان‌تر است. شاید این نکته صحیح باشد اما باید این نکته را در نظر گرفت که حملات موشکی و پهپادی قبلی ارتش و کمیته‌های مردمی یمن به عمق خاک عربستان توسط یمنی‌ها مورد تائید قرار می‌گرفتند ولی یمنی‌ها این حمله مورد ادعای عربستان را تکذیب کرده‌ لذا این سئوال همچنان به قوت خودش باقی است که چرا سعودی‌ها ارتش یمن را به حمله موشکی به ریاض متهم کرده‌اند؟

« رضا میرابیان» کارشناس  تحولات یمن و حوزه خلیج فارس در پاسخ به این پرسش می‌گوید:  یکی از فرامینی که بایدن رئیس جمهور جدید آمریکا به تازگی امضا کرده این است که تحریم‌های یمن مورد بازنگری قرار بگیرد. به نظر می‌رسد ادعای عربستان در خصوص حمله موشکی به ریاض با هدف این صورت گرفته‌ است که به دولت واشنگتن بگوید،  ارتش و کمیته‌های مردمی یمن خواهان صلح و آرامش در منطقه  نیستند  وآمریکا نباید درباره تحریم‌های یمن ( انصارالله ) بازنگری کند. درحقیقت ، سعودی‌ها با ادعای حمله  موشکی به ریاض می‌خواهند یک نوع کارشکنی کنند تا از این طریق بتوانند از روند صلح آینده جلوگیری کنند و مانع لغو تحریم‌های یمن شوند.

از نظر کارشناسان مسائل منطقه، با توجه به شرایطی که عربستان  در آن به سر می‌برد بعید به نظر می‌رسد که بتواند به اهداف و برنامه‌های خود درباره یمن دست پیدا کنند  چراکه ریاض با پرونده‌های سنگینی روبروست. مثل پرونده قتل « جمال قاشقجی » روزنامه نگار معارض سعودی که در سال 2018 در کنسولگری عربستان در ترکیه رخ داد. در آن زمان رسانه‌های ارتباط جمعی « محمد بن سلمان » ولیعهد عربستان را به نقش آفرینی در این قتل متهم کردند. از دیگر پرونده‌های مهمی که مقامات ریاض با آن روبرو هستند، مصوبه کنگره آمریکا در باره نقش عربستان سعودی درحادثه 11 سپتامبر 2001  و گرفتن غرامت از این کشور است. البته پرونده‌های دیگری هم  وجود دارد که آمریکایی‌ها می‌خواهند از پرونده‌ها به عنوان اهرم‌های فشار علیه عربستان استفاده کنند و از این کشور امتیاز بگیرند.

به هرحال، عربستان در شرایط کنونی با متهم کردن یمنی‌ها به حمله موشکی به ریاض یک جنگ رسانه‌ای علیه آنان به راه انداخته‌ است و به نظر می‌رسد این اقدام ریاض ناشی از شتاب زدگی و از موضع انفعال صورت گرفته‌ است  چرا که سعودی‌ها پس از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در موضع انفعالی شدیدی در منطقه قرار گرفتند. به عنوان نمونه می‌توان به آشتی شتاب‌زده عربستان با قطر اشاره کرد. عربستان برای لغو تحریم هوایی، زمینی، اقتصادی و مالی قطر 13 شرط قرار داده بود که دوحه هیچ از آنها را پذیرفت و سرانجام عربستان حاضر شد،  در نشست اخیر سران شورای همکاری خلیج فارس با قطر آشتی کند، بدون اینکه امتیاز به دست آورده باشد. این موضوع نشان می‌دهد که سعودی‌ها از موضع ضعف دست به چنین کاری زده‌اند.

اکنون جایگاه و موقعیت عربستان مثل گذشته نیست و این جایگاه در سطح منطقه متزلزل شده‌ است. با راهیابی دموکرات‌ها به کاخ سفید پرونده‌هایی علیه ریاض درحال باز شدن است. مثل پرونده قتل جمال قاشقجی. لابی‌ها عربستان در داخل آمریکا مثل سابق دیگر قدرت مانور ندارند تا بتوانند بر سیاست‌های واشنگتن تاثیرگذاری کنند.

 موقعیت ولیعهد عربستان نزد حکمرانان جدید آمریکا همچون دوره گذشته به ویژه در دوره ریاست جمهوری ترامپ نیست و به نظر می‌رسد « محمد بن سلمان» با چالش‌های بزرگی روبرو خواهد شد. شاید مستاجران جدید کاخ سفید کاری به سمت محمد بن سلمان نداشته باشند اما دیگر او عزیز دوردانه آمریکا نیست و آمریکایی‌ها برای عربستان چک سفید صادر نخواهند کرد. بنابراین، فشارهای دولت جدید آمریکا علیه ریاض روند افزایشی خواهد داشت و این درحالی است که تجریه نشان داده‌ است موقعیت و جایگاه عربستان در منطقه تا حدودی تابع سیاست‌های خارجی آمریکاست . به عنوان نمونه می‌توان به جایگاه این کشور در دوره ریاست جمهور باراک اوباما اشاره کرد که در این دوره تا حدودی جایگاه عربستان در منطقه تضعیف شده بود.

عربستان|افشای حمایت مالی بن‌سلمان از ترامپ برای ماندن در قدرت و حمله به کنگره

اکنون این احتمال وجود دارد که آمریکا در تحریم یمن بازنگری کند و انصار الله از فهرست گروه‌های تروریستی خود خارج کند. در این صورت راه برای حل و فصل مسالمت آمیز جنگ یمن فراهم می‌شود. این راه حل مسالمت آمیز با خواسته عربستان سازوکاری ندارد. به همین دلیل، ریاض می‌خواهد با طرح ادعای واهی مانع ارائه کردن هرگونه راه حل مسالمت آمیز در جنگ یمن  شود. امری که حمید رزق فعال رسانه‌ای یمن و از چهره‌های نزدیک به انصار الله نیز در توئیتی بدان اشاره کرد: نظام حاکم عربستان سعودى با حماقت و رسوایی در تلاش براى دست به دامن شدن دولت بایدن است و با صحبت از حمله موشکى شب گذشته به ریاض به دنبال متقاعد کردن دولت جدید آمریکا است تا تجدید نظر در مورد تروریستى دانستن أنصار الله را متوقف کند.

بر خلاف آنچه که سعودی‌ها در ظاهر از  راه حل سیاسی صحبت می‌کنند، به نظر نمی رسد  این رژیم جزء نابود کردن انصارالله به چیز دیگر بیاندیشد و این در حالی است که راه حل مسالمت آمیز بحث یک طرفه نیست  و هرگونه  توافقی نیازمند دو طرف است که به طور مسلم انصارالله یک طرف آن است و  بایستی منافع این جنبش در هر راه حل مسالمت آمیز در نظر گرفته شود.

جان کری در اواخر دولت اوباما طرح صلحی را درباره یمن ارائه کرد. در این طرح به طور تلویحی انصارالله به رسمیت شناخته شده و حضور این جنبش در ساختار سیاسی آینده یمن را پذیرفته بود، عربستان با این طرح مخالفت کرد. اکنون این احتمال وجود دارد که با راهیابی دموکرات‌ها به کاخ سفید همان راه حل مسالمت آمیز گذشته احیا شود و این موضوع چندان به مزاج سعودی‌ها خوش نمی‌آید  لذا از همین آلان شروع به مانع تراشی در روند بازنگری تحریم‌های یمن و خروج انصارالله از فهرست گروه‌های تروریستی آمریکا کرده‌اند. آنان اصلا نمی‌خواهند راه حل مسالمت آمیزی در جنگ یمن ارائه شود که متضمن به رسمیت شناختن انصارالله و حضور آن در ساختار آینده  قدرت در یمن باشد.

اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار