آشفتگی نماهای شهری موجب پرخاشگری‌ اجتماعی می‌شود

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: بخشی از ناهنجاری‌ها و پرخاشگری‌های رفتاری که در سطح جامعه می‌بینیم ناشی از آشفتگی‌های نماهای شهری است برخی از نماهای شهری آن‌چنان نامطلوب هستند که تصور داعش را در اذهان عمومی ایجاد می‌کند.

به گزارش ذاکرنیوز، بهمن ادیب‌زاده در آیین اختتامیه سومین جشنواره نمای مطلوب که در سالن رضوان شهرداری قم برگزار شد و به‌صورت ویدئوکنفرانس میهمان این جلسه بود، ضمن گرامی داشت یاد و خاطره مرحوم غلامرضا جانقربان، معاون شهرسازی و معماری قم، بیان کرد: جشنواره نمای مطلوب، گامی بلند در راستای معماری و شهرسازی قم است، شهر قم از مکان‌های مقدس تشیع به‌شمار می‌رود و یک شهر اسلامی صرفا یک مکان مذهبی نیست، زیرا این اماکن محدود است، اما بافت شهری که بیشترین بناهای آن مسکونی و خدماتی است از قسمت‌های مهم سیمای شهری به‌شمار می‌روند.


وی با بیان اینکه توسعه شهری تنها اختصاص به پلاک خود ندارد، اظهار کرد: نما را اگر پرده حائل بین درون و بیرون ساختمان بدانیم، بنابراین درون ساختمان خصوصی و به مالک اختصاص دارد اما بیرون آن به شهر تعلق دارد.


ادیب‌زاده با بیان اینکه زیبایی که منجر به سازگاری با نیروهای ادراکی ما باشد، حسن به‌شمار می‌رود و پیغام‌های ناسازگار با نیروهای ادراکی ما قبح است، تصریح کرد: مقام معظم رهبری در جلسه‌ای با اعضای شورای شهر تهران بیان داشتند «حقیقتا نمای کلانشهر تهران نمای یک شهر اسلامی نیست و شهرداری باید آن را در دستور کار قرار دهد»؛ پس از فرمایش مقام معظم رهبری برنامه‌ریزی‌های مناسبی از سوی شهرداری تهران انجام شد.


وی با طرح این پرسش که آیا مردم حق ندارند با دیدن نماهای شهری حس نوستالژی ملی در دل آن‌ها زنده شود؟ تصریح کرد: بخشی از ناهنجاری‌ها و پرخاشگری‌های رفتاری که در سطح جامعه می‌بینیم ناشی از آشفتگی‌های نماهای شهری است برخی از نماهای شهری آن‌چنان نامطلوب هستند که تصور داعش را در اذهان عمومی ایجاد می‌کند.


وی گفت: امام سجاد(ع) پس از تبیین حق گوش، به حق چشم اشاره می‌کند و می‌فرماید: «وَ أَمَّا حَقُ‏ بَصَرِکَ‏ فَغَضُّهُ عَمَّا لَا یَحِلُّ لَکَ وَ تَرْکُ ابْتِذَالِهِ إِلَّا لِمَوْضِعِ عِبْرَةٍ تَسْتَقبِلُ بِهَا بَصَراً أَوْ تَسْتَفِیدُ بِهَا عِلماً فَإِنَّ البَصَرَ بَابُ الِاعْتِبَار: و اما حق چشم بر تو این است که آن را از هر چه بر تو حلال و روا نیست بپوشانی، و مبتذل نسازی مگر برای عبرت آموزی به‌گونه‌ای که از آن بینا شوی یا دانشی به دست آوری، زیرا دیده وسیله عبرت است.»


ادیب‌زاده با اشاره به حق جلوه در سیمای شهر اسلامی، بیان کرد: سیمای شهر اسلامی جلوه‌ای از تحقق حقوق فطری است، لذا سیمای شهری نباید موجب آزار مسلمان شود و باید میل در پرستش و امیدواری و کمال را در مردم زنده کند.


عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به حق نظاره در سیمای شهری، اظهار کرد: نظارت حق فطری چشم است، و چشم باید زیبایی‌ها را ببیند به شرط آنکه به از خودبیگانگی نینجامد، به شرط آنکه به نهی شده‌ای نگاه نکند.


وی در پایان گفت: سیمای شهر اسلامی دارای سه سطح از حقوق بشری است که عبارتند از حقوق الهی، حقوق فطری و حقوق شهروندی که از این سه سطح حق جلوه و حق نظاره قابل استنتاج است حق نظاره مؤثرترین حقوق در نظام شکلی سیمای شهری به‌شمار می‌رود.


یادآور می‌شود، سومین جشنواره نمای مطلوب امسال با همکاری جهاددانشگاهی قم و شهرداری قم برگزار شد و در پایان آیین اختتامیه، آثار برگزیده سومین جشنواره نمای مطلوب معرفی شد و از آن‌ها تقدیر ویژه به‌عمل آمد.


انتهای پیام

اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار